sunnuntai 3. lokakuuta 2010

UNI VEI SINUT MULTA, EN SAMMUTA TULTA, EN VOI...

Uni vei sinut multa,
en sammuta tulta,
en voi sua heittää,
yön anna en peittää,
sun, kauneuden liekin,
minä vierellä valvon, ties milloin jo viekin
sinut kuolema, palvon
sua, mullan kukkaa,
en hetkeä hukkaa,
en katsetta poista
minä kasvoista noista,
suus kaunista kaarta, ui silmät kuin saarta,
jo kosketan huulta
ja hymyily suulta
yön sinetin poistaa
ja kutsuna loistaa
sun silmies sana,
sun huultesi kaarre.
Sinä öitteni aarre,
maan kukkiva vana!

- Yrjö Kaijärvi -
Yrjö Kaijäven kauneimmat runot (Otava 1965)

4 kommenttia:

 1. Hauska runopoljenta Kaijärven runossa rytmittämässä sanoja läheisestä ja kaipuustakin.
  Löysin valokuvia selatessani Kaijärven veljentyttären valokuvan, hän oli teini-iässä parhaita ystäviäni. Nyt en tiedä hänestä, missä päin lieneekään.

  VastaaPoista
 2. Anja, pidän niiiin hirveästi hänen runoistaan. Niiden intohimo on ainutlaatuista ja kun tein sen Kaijärven Kaunimmat runot krjan postauksen, niin alkusanoissa myös Rafael Koskimies mainitsee hänet vahvan intohimon runoilijana. Hänellä on todellakin kiinnostava rytmi, jonka hän itse vasiten joskus katkaisee.

  Minulla oli jokin aika sitten kirjastosta runokokoelmia ja siellä oli myös Kaijärven Rantasalmi-runoja. Eikö Rantasalmi olekin sinun pitäjäsi? Oli tarkoitus niitä sinulle kirjoitella, mutta olen ollut hemmetin kiireinen, eikä ole vielä loppu. Odotan nyt marraskuuta.Kerrankin. Ostan villalankaa ja haluan alkaa kutoa...

  Siirsin äsken lokakun astereita näkyvämmälle paikalle. Tein saman viime vuonna lokakuussa ja se onnistui. Ne ovat aivan tumman viininpunaisia, mutta kukat aukeavat vasta lumilla!

  VastaaPoista
 3. Kaijärvi on rautalampilainen runoilija, ja Rautalampi on minun - ja hih myös Simon - kotipitäjä. Rantasalmi on lähempänä Mikkeliä, Rautalampi taas Kuopiota. Mutta savolaisia pitäjiä molemmat.
  Yrjö Kaijärvi oli tietääkseni poikamies, hänen veljensä perheineen asui Kaijärven tilalla Rautalammilla, missä myös Yrjö Kaijärvi hyvin paljon oleili. En ole varma, onko syntyperäinen, mutta sehän pitäisikin selvittää.

  VastaaPoista
 4. Anja, se oli takuulla sitten runoja Rautalammilta. Katsos, kun en ole täältä syntyisin, sotken aina nämä pitäjät. Minust ahän runoili omasta pitäjästään, joka sama kuin sinun. Se oli joku kokoelma...kunpa muisti toisi sen nimen esiin.

  Kaijärvestä on hiukan vaikea löytää tietoa. Yritäppäs sinä. Etsi mulle vaikka edes yksi kuva hänestä. Mikseivät kustantjat tee elämänkertoja kiinnostavista suomalaisista rnoilijoista. Siis sen miehet meillä osaavat: kirjoittaa runoja!

  VastaaPoista